Hapiste LGBTİ+ olmak
Birgün herkesin yolu hapishaneye düşebilir… peki cezaevinde hayat nasıl? LGBTİ+ bireyler hapishanede neler yaşar? Yolu hapishaneden geçen LGBTİ bireylerin hakları, sıkıntıları, talepleri nedir, biliyor muyuz? LGBTİ+’lar için hapishanelerdeki düzenlemeler nasıl olmalı?
Mağduriyetleri ifade etmek ve ayni nakdi dayanışmanın ötesine geçsek, taleplerimizi belirlesek… Mesela LGBTİ+’ların üst araması nasıl yapılmalı? Cezaevi personelinin bu konudaki fikirleri ve bilgileri, hapishaneye girdiğinde gündelik hayatının her anında sana nasıl davranıldığını belirleyecek. Erkeklerin olduğu hapishanelerde, geyler ayrı koğuşa yerleştiriliyor. Eğer girdiğin hapishanedeki tek gey tutuklu veya hükümlü sensen, yalnız kalacaksın… Trans kadınsın, “dışarıdayken” ağda alıp yapabilirsin, ama “içeride” hapishane kantininde ağda var mı? Başka mahpusların ihtiyaçları hapishane kantinlerinde bulunduruluyor, senin özel ihtiyaçlarının neden yeri olmasın?
İçeri girdiğimiz zaman ayrımcılığa uğramamak için orada yaşanan sıkıntıları bilip, olması gerekenleri biz ortaya koyalım, devletten, Adalet Bakanlığı’ndan talep edelim.
Bu blogun amacı, bundan sonra bu konuda birlikte neler yapabileceğimizi, nasıl yapabileceğimizi konuşmak. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artı bireylerin hapishanede karşılaştıkları sorunları ve taleplerini duyurmak. LGBTİ+ bireyler, yakınları ve ayrımcılığa karşı olan herkes için, hapishanedeki LGBTİ+’lar durumu hakkında bir iletişim kanalı oluşturmak.
İletişim için, burada yayınlanmasını istediğiniz bilgiler için hapistelgbti@cisst.org.tr adresine yazabilirsiniz.
»Useful articles for you. I found you by accident.
1 – Sexual orientation is not a matter of choice. Share if need be.
http://evolequals.com/2012/09/04/sexual-orientation-is-developed-in-the-womb/
2 – PLOS The Public Library of Science. Remarkable site. http://www.plos.org/
3 – I am quite excited to have found a series of papers about HIV in gays and men who have sex with men in The Lancet, July 28, 2013. See below for The irony of homophobia in Africa, the introduction to the series, as well as to other more detailed papers in this series. There is Huge Knowledge in this series by very credible sources. For example, Dennis Altman from Australia co-authored the paper on stigma. I believe our community will benefit by a very wide distribution of this series. Read and let me know what you think. Share widely with your networks. There are 7 related papers in the right hand column. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60901-5/fulltext
Thank you for your attention Denis, we are glad to meet you here. We will share the articles and links that you suggested above with our networks. Keep in touch.