SPOD ve Lambdaistanbul’dan LGBTİ Mahpuslar İçin Çalışmalar

7 Ekim 2013 tarihli Milliyet gazetesinde, Damla Yur’un imzasıyla SPOD ve Lambdaistanbul’un LGBTİ mahpuslara yönelik çalışmalarını anlatan bir yazı yayınlandı. Bu yazıyı okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Kimsesiz mahkûmlar

Cezaevlerindeki LGBT bireyler cinsel yönelimleri yüzünden aileleri tarafından terk ediliyorlar

“Evinizde giymediğiniz ne varsa yollayın. Travesti oluşumdan dolayı ailem tarafından hiçbir yardım ve destek alamıyorum. Parasız ve çaresizim.

Koğuştakilerle tartıştım, elbiselerimi atmışlar. İç çamaşırım dahi yok. Sadece 2 tane yırtık tişörtüm ve bir pantolonum var.”
Bu ifadeler cezaevinde kalan trans bir bireye ait. Onlar cinsel yönelimleri yüzünden aileleri tarafından cezaevlerinde de terk edilmiş bireyler. Her mahkum gibi ihtiyaçları var; pantalon, kazak, ayakkabı, iç çamaşırı…

‘Hukuk okumak istiyorum’
Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 79 LGBT birey ceazevinde. Kaldıkları cezaevlerinde her mahkum gibi onların da ihtiyaçları var. Ancak birçoğunun ailesi cinsel yönelimleri nedeniyle onlara sırt çevirdiği için LGBT bireyler ihtiyaçlarını karşılamak için derneklerden medet umuyorlar. Kimi kıyafet, kimi ayakkabı kimi de eğitimlerini devam ettirmek için kitaba ihtiyaç duyuyor. Bu mektuplara kayıtsız kalmayan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (Spod) de cezaevindeki trans kadın tutuklular için kıyafet toplamaya başlarken Lambda İstanbul da cezaevindeki LGBT bireylerden gelen talepler doğrultusunda kitap kampanyası başlattı.
Cezaevinde olan bir trans kadının eğitim hakkı için yardım talep ettiği mektubunda şu satırlar yer alıyor: “Cezaevine girmeden önce öğretmendim. Bir gün herkese lazım olacak olan adeleti bulamayınca açık öğretim fakültesi Adalet Bölümü’nü okumaya başladım. Birinci sınıfı iyi bir dereceyle bitirip, onur belgesi aldım. Hedefim dikey geçiş sınavı ile hukuk fakültesine geçmek ve çıktığımda avukat olmak. Bu eğitimimi tamamlayabilmem için maddi desteğinize ihtiyacım var. Fakülte kaydımı yapabilmem, kırtasiye masraflarımı karşılayabilmem, gerekli kitapları ve kaynakları alabilmem için burs ya da nakdi yardım bekliyorum.”

İhtiyaçları karşılanmalı
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Proje Koordinatörü sosyolog Mustafa Eren cezaevindekiler için de öğrenimin bir hak olduğunu belirtertti ve şunları söyledi: “Harçlar kaldırılmış olsa da, mahpuslardan sınavlara girebilmeleri için ring aracının benzin parasını ödemeleri isteniyor ya da eğitim evlerinde tutulan çocuk ve genç mahpuslar kırtasiye, yol parası, çanta ve kıyafet gibi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Tüm bu ihtiyaçların, yerel yönetimlerin de katkısıyla çözülmesi gerekiyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑